Bremenske vrvi in druga oprema za vsestransko uporabo

Vrvi

Težki in drugi zahtevni tovori zahtevajo posebno obravnavo, če jih želimo prestavljati ali dvigovati. Za to se uporablja razna specializirana oprema, ki lahko brez večjih težav dviguje zelo težka bremena, seveda pa dvigala, vitle in druge naprave dopolnjuje še drug material, ki je nujen za delo s takšnimi tovori, na primer jeklenice in verige. Ravno ti izdelki pa so uporabni tudi za marsikatera druga dela, pravzaprav povsod, kjer imamo opravka z večjimi obremenitvami in potrebujemo brezkompromisno varnost.

Takoj pridejo na misel tako imenovane zajle, ki se uporabljajo za varovanje zahtevnih planinskih in plezalnih poti. To so jeklenice, ki se s pomočjo klinov namestijo ob zahtevne poti, včasih pa se zajleuporabljajo tudi za prečkanje potokov in brezen. Jasno je, da mora biti takšna oprema zelo vzdržljiva in povsem zanesljiva – res je sicer, da obremenitve posameznih oseb niso tako velike, tudi običajne vrvi lahko brez težav prenesejo 100 kilogramov, a zajle morajo biti povsem zanesljive tudi v primeru večjih nenadnih obremenitev, do katerih pride pri zdrsih in padcih, saj pride v nasprotnem primeru hitro do tragične nesreče. Enako velja za zajle, ki se uporabljajo pri nekaterih drugih aktivnostih, posebej izstopa v zadnjem času zipline. Tu gre za spuste po jeklenici, ki mora zanesljivo prenašati obremenitve iz dneva v dan.

Na voljo imamo še mnoge druge bremenske vrvi, ki se uporabljajo na različne načine. Povezovalni trakovi oziroma gurtne so priljubljena izbira tistih, ki želijo na ozkem traku trenirati svoje ravnotežje, iz podobnih pripomočkov pa je možno izdelati še razne druge atrakcije v adrenalinskih parkih in drugih zabavnih okoljih. V vsakem primeru pa morajo vrvi in jeklenice ponujati brezkompromisno vzdržljivost in kakovost. Ne moremo si privoščiti napak, saj se vsaka pomanjkljivost pokaže z nesrečo, ki ima lahko tragične posledice, tudi če ne pride do padca z višine.